Havuz Bakımı

Havuz Bakımı

Havuz suyu ph değerinin önemi 

Havuz kimyasalları kullanımında havuz suyu test ve analizi yapılmadan havuz suyuna klor ve ph ilavesi yapılmamalıdır.
Havuz suyu kimyasal bakımında en önemli konuların başında havuz suyu ph degiri yer aldığı unutulmamalıdır. ph değeri 7,0 ppm altı asitik olduğu için havuz derzlerinde aşınmalar havuz küpeşte ve travertenlerinde erimeler sonucunda, yüzücü gözlerinde yanma ve ciltte kızarıklıklar meydana gelmektedir. Aynı zamanda klor tüketiminde artış gözlenmektedir havuz suyu ph değerinin ideal ph değerleri olan 7,2 ile 7,6 arasında olmalıdır.
Havuz suyu selbest klor miktarı 1,0 ila 1,5 ppm ideal değerlerdir 

Havuz Bakım Kimyasalları Önemi

Özellikle yaz döneminde sıklıkla kullanılan havuzun ihtiyaç duyduğu bakımın yapılması zorunludur. İnsan sağlığının korunması açısından elzem olarak görülen bakım faaliyetinin profesyonel kurumlar tarafından yapılması veya işletmenin istihdam edeceği eğitimli personel tarafından gerçekleştirilmesi gerekir. Bilgisiz, tecrübesi olmayan ve havuz bakımı konusunun önemini kavramamış kişiler tarafından yapılacak bakımlardan dolayı da bir takım zararların doğması mümkündür. Kullanılacak kimyasal bakım malzemesi türünden, miktarına kadar hassasiyet içeren bakımın gerçekleştirilmemesi halinde ilgili kişi ve kurumlar sorumlu tutulur. 

Bakımın önemi nereden kaynaklanır?

Havuz eğlence aracıdır. Eğlenirken hayatınızın geri kalanını kaybetmeniz büyük bir badire yaşamanız anlamına gelir. Havuz bakımın eksik veya yanlış yapıldığı yerlerde cilt kanseri, mantarı, solunum yolları yetmezliği, akciğer hastalıkları gibi birtakım sağlık sorunlarının ortaya çıkması muhtemeldir. Bu durumu önceleyici bakım çalışmalarının yapılması durumunda ise, güvenilir bir yüzme havuzu elde edilebilir. Havuzun yüzülebilir olmasını sağlayıcı kimyasal bakım maddelerinin doğru kullanımı da önem arz eder. Aksi durumda cilt ve gözde tahrişlerin söz konusu olur.  
 
Havuz suyu dezenfektanı klor 
Havuz kloru en çok kullanılan kimyasal bakım ürünleri arasında bulunur. İnsan vücuduna herhangi bir yan etkisi olmayan klor belli bir oranda içme sularında da yer alır. Havuz içerisinde de belli oranda kullanılan klor ile görülmeyen bakteri ve parazitler ölmesi sağlanır. Havuz suyunun yüzülebilir olmasını sağlayıcı etkene sahip klorun yanlış kullanılması halinde havuz pH değerlerinde bozulma yaşanır. Bu nedenle klor takviyesinden sonra pH ölçümünün yapılması ve herhangi bir değişimin olması halinde pH dengeleyici kimyasalların kullanımı gerekir. 
 
Havuz çökertici kimyasallar
 
Klordan sonra ne çok kullanılan kimyasallardan biri havuz çökertici maddedir. Polimer esaslı bir kimyasalı ifade eden madde sayesinde havuz içerisindeki istenmeyen maddelerin havuz dibine çökmesi sağlanır. En ufak parçaların bile birbiri ile birleşerek havuz dibine çökmesini ve daha sonra da havuz dibinde yapılacak bir temizlik veya havuz pompası tarafından havuz suyunun filtreden geçirilmesi ile dışarıya atılır. Bu ürünlerin hem sıvı hem de katı formları bulunur. Tercih edilmesi gereken ürün ise sıvı formdur. Böylece havuz temizliğinden elde edilmek istenilen verimlilik sağlanılabilir. 
Sağlık bakanlığınca onaylı ürünler tercih edilmelidir

Havuz kimyasalları ile yapılacak bakımda dikkat edilmesi gereken bir dizi husus vardır. Tedarik edilecek ürünlerin Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı olup olmadığının sorgulanması gerekir. Aksi durumdaki ürünlerin havuzlarda kullanılması bazı sağlık problemlerine neden olabilir. Havuz fiyat kimyasal fiyatları bakımından en ucuz ürünlerin tedarik edilmesinden de kaçınılması lazımdır. Etken madde açısından insan vücuduna zarar verecek ağır metaller içeren kimyasalların havuz temizliğine pozitif bir katkısı olmaz. Bakanlık tarafından onaylı ve kaliteli etken maddelere sahip kimyasal bakım ürünlerinin tercih edilmelidir.

Havuzlarda yosun oluşma ihtimali yüksektir. Bu durum suyun rengini değiştirebileceği gibi estetik açıdan da birtakım sorunlar ortaya çıkarır. Yosun engelleyici ve yosun öldürücü kimyasallar ile havuz diplerinde meydana gelecek yosunlaşma önlenir. Bu yosun önleyici ürünler havuz su renginin açılmasında da önemli bir işlev sağlar. Yosun önleyici bakım kimyasalı ile beraber su rengi açmak için kullanılan parlatıcı kimyasallar da bulunur. Bu ürünler suyun daha temiz, berrak ve yüzülebilir olmasını sağlar. 

Berrak kristal bir havuz suyunun temiz olduğunun önemli göstergelerinden bir tanesidir. Havuza girmeden önce suyun berrak olup olmadığına dair görüntüler havuz hakkında fikir sahibi olmanızı sağlayabilir. ancak şunun da bilinmesi gerekir. havuzun suyunun temiz olduğunu gösteren tek işaret berraklık değildir. Havuz suyu berraklığı normal bazı havuzlarda gözle görünmeyen bakterilerin olması muhtemel olabilir. Bunu da anlayabilmek için havuz yan duvarlarına dokunmak ve herhangi bir kayganlığın hissedilmesi halinde yosunlaşmanın başladığına kanaat getirmek mümkündür. Buradan yola çıkarak havuz ile ilgili bakımların yapılmadığı anlaşılabilir. Ayrıca havuz suyunun kokması da yeteri kadar bakımın yapılmadığını gösteren bir diğer işarettir. 

Havuzların günlük bakımı da yapılması gerekir. Bu bakımlar arasında klor ve pH ölçümü önemlidir. Ülkemizdeki havuzların önemli bir bölümünde klor kullanılır. pH ölçümleri de her gün yapılması gerekenler arasında yer alır. Her gün havuz dip temizliğinin yapılması gerekir. Bu manüel süpürgeler veya otomatik havuz robotları ile yapılabilir. Bu durum dipte biriken kum veya değişik partiküllerin temizlenmesini sağlar. Havuzda görünmeyen mantar ve benzeri bakterilerin önlenebilmesi için ek olarak kullanılabilecek kimyasal maddeler arasında mantar önleyici ürünler vardır. Bunlar, daha iyi ve temiz bir havuz deneyimi sunmak adına kullanılabilecek yardımcı havuz bakım kimyasalları arasında bulunur. 

Yorumlar (0)

Yorum Yazın

Whatsapp Yaz!
Tıkla Ara!